Voor welk type applicaties is het No-Code platform WEM geschikt?
No-Code en Low-Code ontwikkelplatformen: ze zullen je vast en zeker niet onbekend zijn, met name niet wanneer je ons al even volgt, maar hoe maak je nu de keuze voor het juiste ontwikkelplatform voor jouw vraagstuk? En ga je voor Low-Code of No-Code? Een one-size-fits-all-oplossing is er simpelweg niet, want elk vraagstuk is anders. Wat we vandaag wél kunnen uitleggen, is welk type applicatie je wel en niet maakt met één van onze favoriete platformen: WEM.
Voor degenen die nog nooit van WEM hebben gehoord
WEM is een No-Code ontwikkelplatform waarmee je procesgebaseerde webapplicaties kunt modelleren. Dit doe je, net als bij het uittekenen van bedrijfsprocessen, met behulp van flowcharts: grafische weergaven van een proces. Gebruikers raadplegen en muteren data conform de logica in deze flowcharts. Deze manier van software modelleren ondersteunt het bedrijfsproces optimaal, omdat de logica van de webapplicatie 1-op-1 aansluit op het bedrijfsproces.
Voordelen WEM
WEM maakt softwareontwikkeling toegankelijker doordat je niet programmeert, maar modelleert. Business Consultants, die op het snijvlak van IT & business werken, kunnen samen met proceseigenaren applicaties ontwerpen. De business (proceseigenaar) zit daardoor zelf op de bestuurdersstoel, heeft maximale inspraak, en ziet zijn bedrijfsproces volledig terugkomen in de IT-oplossing.
Daarnaast kan WEM met vrijwel elk extern systeem koppelen, omdat het platform beschikt over elke integratiestandaard, onder andere REST, SOAP en OData. Als laatste draait WEM volledig in de cloud en zijn de ontwikkel-, test- en live-omgeving altijd en overal vanaf ieder device bereikbaar. WEM biedt namelijk de mogelijkheid voor het ontwikkelen van backoffice, web-based (frontoffice) en mobiele applicaties.
Nadelen WEM
Net als ieder platform, heeft WEM ook nadelen. De belangrijkste hiervan, is dat het platform out-of-the-box beperkte mogelijkheden heeft om de grafische vormgeving van je applicatie te bepalen. Voorheen was men gebonden aan standaard templates, maar hier is WEM in de loop der tijd al in tegemoet gekomen met een configureerbaar template. Is dit niet voldoende? Dan bestaat er nog altijd de mogelijkheid om een maatwerk template te laten maken.
Voor welk type applicaties is WEM geschikt?
Welk type applicaties bouw je nou met WEM en welke niet? Omdat WEM procesgedreven is, zet je dit platform het best in zijn kracht voor vraagstukken rondom procesverbetering en -automatisering. De complexiteit van deze processen speelt hierin geen rol. Zowel complexe als eenvoudige processen kunnen worden gemodelleerd. Hierdoor is het mogelijk om zowel primaire kernprocessen als secundaire, ondersteunende processen met WEM te automatiseren. Zo kunnen we bedrijfskritische applicaties en ondersteunende applicaties bouwen. Technisch is namelijk vrijwel alles mogelijk en je eigen creativiteit is de grens. De uitdaging die onze Consultants maar al te graag aan gaan, is om de software zo te modelleren dat iedere stakeholder uitsluitend relevante informatie voorgeschoteld krijgt.
Naast procesautomatisering is WEM uitstekend in te zetten voor minder procesgedreven vraagstukken, zoals het digitaliseren van bedrijfsdata. Denk hierbij aan het vervangen van papieren werkbonnen, declaratieformulieren of foutgevoelige Excel-lijsten.
Waar is WEM dan niet geschikt voor?
Omdat WEM een browser based platform is, ben je gebonden aan de limieten die standaard webbrowsers vandaag de dag opleggen. Eén van deze beperkingen is bijvoorbeeld dat databasemutaties of berekeningen die veel tijd kosten op de achtergrond, door browser sessie time-outs kunnen worden afgebroken. WEM is daarom niet geschikt voor het verzamelen, muteren en voorbereiden van grote datasets. Ook het vervolgens presenteren van bijvoorbeeld rapportages (vaak op managementniveau) is niet de sterkste kant van het platform. Hiervoor kun je beter een ETL- of BI-platform inzetten. En ja hoor, ook daar zijn tegenwoordig al een aantal No-Code varianten van te vinden …