Hoe maak ik mijn WEM-applicaties beschikbaar voor mobiele gebruikers?

Hoe maak ik mijn WEM-applicaties beschikbaar voor mobiele gebruikers?

Een video call bijwonen op je laptop, een e-mail tikken op je telefoon, een notitie maken op je tablet en je hartslag monitoren op je smartwatch: onze digitale informatie wordt steeds minder device afhankelijk en eindgebruikers verwachten hetzelfde van WEM-applicaties.

Uiteraard is het daarom ook mogelijk om WEM-applicaties beschikbaar te maken voor tablets of mobiele devices. Hierin zijn er twee varianten mogelijk: een responsieve (voor mobiel geoptimaliseerde) webapplicatie, of een native (downloadbare) applicatie. Beide varianten kennen voor- en nadelen, die we in dit artikel graag met je doorlopen.

Good to know
In tegenstelling tot het overgrote deel van de No-Code en Low-Code platformen, maakt WEM écht standalone native mobiele apps in plaats van webapplicaties met een native jasje eromheen.

Het ontwikkelen van een op zichzelf staande iOS of Android app kent andere mogelijkheden en beperkingen dan een webapplicatie. We werken immers niet meer in een browser, maar direct op het besturingssysteem van het apparaat. In de modeler maak je daarom direct bij de start van het bouwen de keuze voor een web portaal of app portaal. Eén applicatie voor beide varianten is niet mogelijk, er moet dan voor zowel web, als app eigen logica gemodelleerd worden.

Optie 1: een responsieve webapplicatie
De eerste variant van een applicatie voor mobiel gebruik, is een responsieve webapplicatie. Responsief is wellicht een term die niet direct een belletje doet rinkelen, maar dat is ook niet nodig. Het komt erop neer dat responsieve websites/apps gebruikmaken van een framework (bootstrap), dat ervoor zorgt dat alle informatie die getoond moet worden, goed wordt weergeven afhankelijk van de schermgrootte van het apparaat dat gebruikt wordt.

Ook WEM-applicaties maken gebruik van bootstrap. Wanneer je in het platform schermen ontwerpt, kun je met behulp van responsieve tabellen, invoervelden, knoppen en grids bepalen waar welke informatie getoond moet worden, afhankelijk van de schermgrootte (XS, S, M, L).

Het grote voordeel van mobiele webapplicaties is dat je op elk device gebruikmaakt van dezelfde schermen en logica (flowcharts). Wil je dus iets aanpassen, dan hoeft dit maar op één plek te worden gedaan. Het nadeel van webapplicaties is dat het gebruik nog steeds een (mobiele) webbrowser vereist. Dit neemt een deel gebruikerservaring van een mobiele applicatie weg. Daarbij heb je voor webapplicaties, in tegenstelling tot native mobiele apps, altijd een internetverbinding nodig.

Optie 2: een Android of iOS app
Naast responsieve webapplicaties, is het in WEM ook mogelijk om te kiezen voor een native Android- of iOS-applicatie. Dit brengt voordelen ten opzichte van webapplicaties met zich mee, zoals het gebruik van apparaat specifieke data (bijvoorbeeld GPS) of hardware (bijvoorbeeld mobiele camera). Ook is hiermee de logica van de applicatie te raadplegen, zonder dat men een webbrowser, of zelfs een internetverbinding, nodig heeft.

Deze applicaties worden in de Google Play Store en Apple App Store geplaatst en worden vanuit hier door gebruikers gedownload. Dit kan ook een nadeel vormen, gezien updates altijd via deze stores worden aangeboden en de gebruiker vrij is om te bepalen of hij deze updates installeert of niet. Daarnaast ben je afhankelijk van de rekenkracht en de opslagcapaciteit van het apparaat en moet je, wanneer je wilt werken met data uit een centrale database, zelf de verbindingen hiermee modelleren en inrichten.

Kortom, er zijn twee mogelijkheden om WEM-applicaties te ontwikkelen en beschikbaar te stellen voor mobiele gebruikers!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *