Van 3 apps, naar 1 webapp binnen 2 maanden!

Van 3 apps, naar 1 webapp binnen 2 maanden!

Plant Information Office (PIO) bemiddelt bij aanbestedingen in de tuinbouw. Met aangesloten kwekers begeleid PIO het proces van aanbesteding tot levering. Wel eens plantjes gekocht bij de supermarkt? Grote kans dat PIO regie voerde over de inkoop en levering.

Aanleiding:
PIO is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Met het oog op een verdere professionalisering wil PIO haar applicatielandschap beter beheersbaar én toekomstbestendiger maken. Hierin wil PIO zelf in de lead blijven voor het beheer en het (door)ontwikkelen van haar applicaties.

In de zoektocht naar een geschikte partner is PIO uitgekomen bij WE ARE DECODE. Na een snel voortraject is er direct een intensieve samenwerking gestart.

De uitdaging:
PIO maakte gebruik van 1 Access applicatie en 3 native apps. In deze applicaties werd regie gevoerd op het proces van aanbesteding tot aan de uiteindelijke levering. Via de apps konden kwekers en transporteurs contracten inzien, en transporten afmelden. Medewerkers van PIO gebruikten de apps onder andere om inspecties uit te voeren. Bijvoorbeeld het tussentijds inspecteren van de groei van plantjes.

PIO had de wens om naar 1 geïntegreerd systeem te gaan dat beter te beheren- en toekomstbestendiger is. Het onderhouden van de 4 applicaties was erg omslachtig en koste veel tijd en geld.

De uitdaging:

  • De licenties van de 3 native apps moesten na 2 maanden verlengd of opgezegd worden. Om deze tijdig op te kunnen zeggen zouden binnen 2 maanden 3 apps vervangen moeten worden door 1 responsieve webapp.
  • Klein detail: PIO wilde de applicatie grotendeels zelf ontwikkelen en moest hiervoor dus ook nog “even” opgeleid worden.
  • Hadden we al gezegd dat de applicatie ook nog eens gebruik moest maken van een externe database? Het huidige applicatielandschap kende een hybride situatie waarbij een Access applicatie gebruik maakte van dezelfde database als de apps welke vervangen zouden worden. De Access applicatie moest blijven werken waardoor een koppeling met de onderliggende database noodzakelijk was. Het implementeren van (no-code) middleware om met deze database te communiceren was een cruciaal onderdeel van dit project.

WE ARE DECODE gaat gelukkig geen uitdaging uit de weg en dat is bij deze uitdaging niet anders geweest!

Aanpak:
Geen tijd om stil te zitten! Parallel aan het ontwerpen van de applicatie is PIO in 3 dagen opgeleid tot WEM modelleur. Qua implementatie werd gekozen voor een 3-trapsraket vanwege de krappe deadline:

  1. Vervanging 3 native apps voor 1 responsieve webapp;
  2. Realisatie van 1 taak specifieke native Android app voor het offline uitvoeren van inspecties. Het inspecteren van gewassen gebeurt vaak in gebieden zonder, of met een slechte internetverbinding. Native functionaliteit is dan noodzakelijk om ook offline te kunnen werken;
  3. Vervanging van de Access applicatie;

WE ARE DECODE heeft een framework gerealiseerd zodat PIO, al lerende, zich kon focussen op het modelleren van functionaliteiten, zonder zich druk te hoeven maken over alle noodzakelijke randzaken zoals authenticatie, security, logging etc.

Resultaat:
Zweten was het wel even, maar uiteindelijk hebben we een week voor de deadline een mooie nieuwe webapplicatie opgeleverd. Binnen 7 weken!

Hiermee hebben we niet alleen bestaande, maar ook nieuwe functionaliteiten weten te realiseren. Uiteraard allemaal in een gebruiksvriendelijker jasje. Gebruikers zijn enthousiast en zien veel nieuwe mogelijkheden voor verdere doorontwikkeling.

In het project is zelfs de native app al dusdanig voorbereid dat na de livegang van de webapplicatie aansluitend de native app ontwikkeld kon worden. Deze korte tijd later live gegaan en volledig zelf ontwikkeld door PIO. Een knappe prestatie!

“Ik had het eerder niet voor mogelijk gehouden om deze native app vanaf scratch helemaal zelf te kunnen bouwen”

– Auro van Schukkmann (Applicatiebeheerder PIO)

Dit toont precies de gebruiksvriendelijkheid van het WEM platform aan. Met een lage leercurve toch complexe applicaties kunnen ontwikkelen. De gerealiseerde applicaties zijn volledig gebaseerd op API’s (i.v.m. de externe database). De makkelijke manier om te integreren in WEM maakt dat dit ook geen belemmering is. Zelfs niet met beperkte vlieguren op het platform!

Toekomst:
De prettige samenwerking heeft dit project tot een succesverhaal gemaakt en geresulteerd in een mooi partnership!

De volgende stap is het migreren van de Access applicatie naar WEM, om te komen tot een volledig geïntegreerd systeem. Daardoor kan de hybride situatie worden uitgefaseerd. WE ARE DECODE adviseert daarbij en PIO neemt zelf de lead in de realisatie. Dat vormt een prachtig uitgangspunt voor alle nieuwe wensen en is een perfect voorbeeld van de reis die we met onze klanten willen maken: we leggen samen de eerste meters af en leren je gaandeweg om uiteindelijk zelf de route te bepalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *