Procesgedreven applicatieontwikkeling

Procesgedreven applicatieontwikkeling

Ja, dat kan! Een eigenschap die veel Low-Code en No-Code platformen delen, is een workflow gerichte (ofwel procesgedreven) wijze van software ontwikkeling. Een bedrijfsproces wordt vertaald naar een flowchart die vervolgens wordt vertaald naar een webapplicatie. Hiermee spreekt IT dezelfde taal als de business. De business weet namelijk als geen ander hoe de bedrijfsprocessen in elkaar steken en hoe deze verbeterd kunnen worden binnen teams of afdelingen. Met behulp van workflow gerichte Low-Code en No-Code platformen, stellen organisaties hun medewerkers in staat zelf procesautomatisering en -verbetering door te voeren.

Begin met een strategie
Maar, betekent dit dat al jouw collega’s volledig zelfstandig hun eigen software gaan modelleren en beheren? Nee, want in dat geval introduceer je al snel “shadow-IT”. Dit is een fenomeen waarbij collega’s bepaalde software, tools, hardware of webservices gebruiken zonder dat de IT-afdeling dit weet en/of goedkeurt. Collega’s gebruiken ‘in de schaduw’ hun eigen tools. Het resultaat: een wirwar aan systemen en databronnen, en hiermee een bedreiging voor de informatiebeveiliging.

Wanneer je als organisatie optimaal gebruik wilt maken van workflow gedreven software ontwikkeling, zijn een solide en toekomstbestendige IT-strategie en -architectuur onmisbaar. Dit is ook het moment om een IT-consultancyclub als The DOC aan te laten haken. Je hebt immers de consultants nodig die alles weten van IT en informatievoorziening, en die de vaardigheid hebben om zich vast te bijten in de meest complexe bedrijfsprocessen. Zo kan samen de eerste stap gezet worden in het bepalen van de strategie en in het ontwikkelen van procesgedreven businessapplicaties.

Neem de controle over
Naarmate de eerste applicaties in gebruik worden genomen, gaan de proceseigenaren steeds meer op de stoel van de consultant zitten. Doordat initieel vanuit bedrijfskundig- en IT-perspectief een goede basis is gevormd, krijgen proceseigenaren nu de mogelijkheid om hun eigen ondersteunende applicaties te beheren, en nog beter, flexibel te laten meebewegen met veranderingen in de bedrijfsprocessen, interne informatiebehoeften, of in de markt. Als proceseigenaar zie je nu niet alleen een verbetermogelijkheid, maar je kunt die verbetering ook zelf toepassen! No-Code maakt dit namelijk mogelijk, mits je hiervoor de juiste training in hebt gevolgd. Bij dit trainen kunnen wij jou helpen. Het voordeel: je bent minder afhankelijk van je ICT-partner, en je applicatie is een up-to-date weerspiegeling van jouw bedrijfsproces.

Dit is ook het doel wanneer wij met The DOC een project aanvliegen: om uiteindelijk het stokje aan jou en jouw collega’s over te dragen. Lukt dit toch niet? Dan staan wij aan de zijlijn om bij te springen en jou optimaal te ondersteunen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *