Oracle database nog steeds de juiste keuze?

Oracle database nog steeds de juiste keuze?

Volgens de website db-engines.com is Oracle nog steeds de meest populaire database. Deze lijst wordt samengesteld op basis van onder andere het aantal keren dat een database wordt genoemd op websites, algemene interesse in de database, het aantal keer dat over de database wordt gesproken op fora en het aanbod aan banen die gerelateerd zijn aan de database.

Maar waarom wordt er dan zoveel gesproken over Oracle en waarom is deze zo populair? Om daar antwoord op te kunnen geven moeten we eerst kijken naar enkele features van de Oracle database. Deze blogpost gaat verder niet in op een vergelijking tussen de Oracle database en andere databases. Daarvoor zijn er simpelweg teveel alternatieven.

Huidige versie
Momenteel is versie 19c de meest actuele release. Dit is de zogenaamde langetermijnrelease versie van Oracle 12c. Oracle database 21c is ook al beschikbaar voor productiegebruik als een innovatierelease. De nieuwe features hierin zullen uiteindelijk worden opgenomen in toekomstige langetermijnreleases.

Highlights van de Oracle database

Overal te implementeren
De Oracle database kan on-premise draaien, in een datacenter maar ook in de Oracle Cloud. Dat biedt flexibiliteit, bijvoorbeeld als een klant data moet opslaan in het land waar het bedrijf gevestigd is of als een klant wil profiteren van schaalbaarheid.

Performance
Het snel kunnen verwerken van data of het snel kunnen tonen van, al dan niet grote, sets van data, kan heel belangrijk, zelfs bedrijfskritisch zijn. Oracle kan meehelpen met het verbeteren van de performance door advies te geven over gebruikte queries, bijvoorbeeld door zelf een ander execution plan voor te stellen. Met de automatic indexing kan Oracle ook zelf indexes aanmaken en verwijderen als dat nodig is.

Oracle is ook in staat te detecteren welke query teveel resources gebruikt en vervolgens kan Oracle voorkomen dat deze query nog een keer gedraaid wordt.

Flashback database
In de Oracle database is het mogelijk om data te bekijken van een bepaald tijdstip uit het verleden. Op die manier is het mogelijk om operaties die wellicht per ongeluk zijn gedaan, terug te draaien.

Data protectie
In de Oracle database kan op allerlei manieren data afgeschermd worden voor gebruikers. Fine grained access zorgt er voor dat bepaalde gebruikers bepaalde data niet kunnen zien. Met data redaction kan bepaalde data gemaskeerd worden voor bepaalde gebruikers.

JSON/XML
De Oracle database kan omgaan met gegevens in JSON en XML formaat. Zowel inlezen of uitlezen als het opslaan in tabellen.

Blockchain tables
Blockchain tables zijn tabellen waar alleen maar een insert op gedaan kan worden. De rijen in de blockchain tabel worden opgeslagen als koppelingen. Elke rij in de tabel is gekoppeld aan de vorige rij (met uitzondering van de eerste rij).

Andere talen mogelijk binnen de database (java, javascript)
Oracle biedt de mogelijkheid om java programma’s uit te voeren. Deze Java Stored Procedures (JSP) worden in de database als java object opgeslagen en uitgevoerd. Vanaf Oracle 21c is het ook mogelijk om javascript uit te voeren vanuit de Oracle database. Dit laatste is mogelijk gemaakt door de integratie met de MultiLingual Engine (MLE). Hiermee wordt het later ook mogelijk om bijvoorbeeld python te draaien in de database. Het voordeel hiervan is dat de Oracle database meer geschikt wordt voor een jongere generatie ontwikkelaars die zich met deze talen hebben gespecialiseerd.

Zero downtime bij patching
Zero Downtime Patching (ZDT) maakt het mogelijk om patches uit te rollen met een enkel commando. En dat allemaal zonder onderbreking of verlies van data van de eindgebruiker. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden zoals de configuratie (bijvoorbeeld twee managed servers in een cluster) en het type patch.

Snapshot standby database
Een snapshot standby database maakt het mogelijk om gebruik te maken van de data van de fysieke database zodat de gebruikers applicaties kunnen testen op een standby database, met de data van de primaire database voordat het naar productie uitgerold wordt.

Zodra men klaar is met testen kan de snapshot standby database terug geconverteerd worden naar de fysieke standby database en kan de testdata verwijderd worden door terug te gaan naar het restore point dat gemaakt is voor de creatie van de snapshot standby database.

Verder kan een snapshot standby database gebruikt worden om updates uit te voeren zonder downtime.

Conclusie
De Oracle database is nog steeds de juiste keuze. Het biedt een flexibel, high-performance, betrouwbaar en veilig platform. Bovendien is het toekomstgericht, getuige de ondersteuning van blockchain en javascript. Daarnaast biedt Oracle diverse mogelijkheden om de gebruikers zo min mogelijk te laten merken van patches, upgrades en deployments.

Als laatste mag ook nog genoemd worden dat Oracle onlangs een samenwerking is aangegaan met Red Bull Racing Honda, het Formule 1 racing team waarvan Max Verstappen de voornaamste coureur is. Red Bull Racing Honda maakt gebruik van de machine learning en data analytics mogelijkheden van de Oracle Cloud Infrastructure. Niet alleen voor de activiteiten op de baan maar ook voor het aanbieden van allerlei statistieken voor Formule 1 fans. Hieruit blijkt ook weer de populariteit van de Oracle database.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *