Kan ik WEM on-premise installeren?

Kan ik WEM on-premise installeren?

Jazeker! Anders zouden we dit artikel niet schrijven natuurlijk ?. Nou, nu even serieus. Om een breder plaatje te geven, leggen we in dit artikel uit welke hosting-opties (ja, inclusief on-premise) je hebt wanneer je WEM wilt gebruiken.

Een klein stukje achtergrondmuziek voor de techneuten onder ons: WEM is volledig containerized in een docker image. Dit biedt het voordeel dat WEM overal opgeleverd kan worden op een Kubernetes High Availability cluster, zolang de infrastructuur aan de minimale technische specificaties voldoet. ZoomBIM, de leverancier van het WEM-platform, kan ook een full package leveren waarbij de (voor WEM geoptimaliseerde) hardware wordt meegeleverd.

Omgevingen
Praat je over hosting, dan praat je over omgevingen. WEM kent drie omgevingen: preview (dev), staging (test en acceptatie) en live (productie). De preview-omgeving draait altijd bij ZoomBIM en wordt ook onderhouden door ZoomBIM. Deze is gekoppeld aan de WEM modeler en is bedoeld voor ontwikkeldoeleinden. Het uitleveren van software loopt (bewust) altijd één of twee dagen achter. De preview-omgeving kan qua functionaliteit dus voorlopen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat er pas naar de staging- of live-omgeving gepubliceerd kan worden zodra de updates beschikbaar zijn en uitgerold zijn op de eigen infrastructuur (runtime versies moeten gelijk zijn aan elkaar).

Hosting gaat dus altijd om hosting van de staging-omgeving en de live-omgeving. Op het vlak van hosting zijn er de volgende vier mogelijkheden:

Hosting optie 1: Public / Shared Cloud
Dit is de standaard, en daarom behandelen we deze optie als eerst. In deze situatie draait de applicatie, samen met de applicaties van andere WEM-klanten, in de public / shared cloud van WEM. De resources worden dan ook verdeeld over de klanten. Data staat op servers welke ISO 27001- en NEN 7510-gecertificeerd zijn. Meerdere pentests worden met regelmaat uitgevoerd.

Hosting optie 2: On-Premise
Daar zijn we al! On-premise hosting. WEM ondersteunt bij de on-premise installatie. ZoomBIM kan hierbij de hardware meeleveren, of er kan worden geïnstalleerd op de bestaande hardware. De installatieduur bedraagt hierbij één à twee dagen. Een andere partner van ZoomBIM kan eventueel diensten leveren om de klant te helpen met (het beheer van) de infrastructuur en kan tevens hardware leveren, geoptimaliseerd naar de specificaties van WEM. Daarna wordt er overgeschakeld op een self-managed situatie: de klant is zelf verantwoordelijk voor de infrastructuur en alles wat daarbij komt kijken, onder andere back-up & recovery en monitoring. WEM stelt periodiek updates beschikbaar van de software die door de klant zelf gedeployed dienen te worden. Er dienen twee endpoints gemaakt te worden (push of pull):

  • Voor het ontvangen van software updates (docker images).
  • Voor de communicatie tussen de preview- en de staging- / live-omgeving. De preview-omgeving draait bij WEM. Ontwikkelingen die gereleaset moeten worden in de staging- of live-omgeving worden via deze route gepubliceerd.

Hosting optie 3: Private Cloud
WEM kan gedeployed worden op een private cloud, bijvoorbeeld op de cloud van Azure of AWS.

Dit is goedkoper dan het zelf aanschaffen van de hardware. Het beheer van de private cloud kan zowel door de klant zelf als door ZoomBIM worden uitgevoerd. Wanneer het beheer door ZoomBIM wordt uitgevoerd, worden de hosting kosten van de private cloud 1-op-1 doorbelast.

Hosting optie 4: Innovation Box
Voor haar grootste klanten heeft ZoomBIM nog een aparte tak. Dit is de “innovation box”: een full package waar de gehele infrastructuur met WEM geïnstalleerd wordt geleverd en wordt onderhouden. Dit is een prijzig concept, onder andere gezien de kosten van de hardware. Dit is met name geschikt voor enterprises, banken en overheden (bijvoorbeeld ministeries).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *