Oracle APEX 24.1 Nu Beschikbaar

Oracle APEX 24.1

Oracle APEX 24.1 Nu Beschikbaar

Oracle APEX 24.1 is nu algemeen beschikbaar en wordt wereldwijd uitgerold naar OCI APEX Application Development en Autonomous Database Cloud Service regio’s.

Deze release biedt drie belangrijke innovaties die het eenvoudig maken om apps van topkwaliteit te bouwen: AI-ondersteunde app-ontwikkeling, het benutten van de kracht van Oracle’s next-gen dataplatform en krachtige componenten voor het bouwen van geavanceerde web- en mobiele apps.

AI-ondersteunde app-ontwikkeling bij Oracle APEX 24.1
Met deze release integreert Oracle, AI rechtstreeks in low-code ontwikkeling. We kunnen nu AI gebruiken als assistent om sneller en efficiënter apps te bouwen; met APEX AI Assistant hoeven we bijvoorbeeld niet langer meerdere vensters te gebruiken om tabel- en kolomnamen te zoeken.

APEX 24.1 introduceert de native AI-gestuurde APEX AI Assistant, waarmee natuurlijke taalgebaseerde ontwikkeling van cloud- en mobiele apps mogelijk wordt. Met de APEX AI Assistant kunnen we SQL code genereren met vanuit prompts, apps bouwen, syntaxcorrecties met één klik uitvoeren en tabelnamen onthouden overbodig maken. We kunnen ook volledige apps creëren door heldere taalopdrachten te gebruiken om gewenste mogelijkheden en componenten te specificeren.

Belangrijke componenten van AI-ondersteunde app-ontwikkeling zijn:

  • APEX AI Assistant: Maakt het mogelijk om geldige SQL-instructies te creëren vanuit een natuurlijke taalopdracht. De APEX AI Assistant begrijpt SQL-syntax, zodat ontwikkelaars dat niet hoeven te doen, en automatiseert het schrijven van SQL-query’s. Het legt bestaande code uit en stelt bugfixes voor die met een simpele klik kunnen worden overgenomen, waardoor we worden bevrijd van routinematige codeertaken, en de ontwikkeling sneller en beter gaat.
  • Create App Wizard: Stelt nieuwe apps samen vanuit een natuurlijke taalopdracht die gewenste attributen en mogelijkheden specificeert. Dit vereenvoudigt de ontwikkeling van nieuwe apps en stelt ontwikkelaars in staat zich te concentreren op unieke, op maat gemaakte appfuncties in plaats van onderliggende code om die functies te bouwen.
  • Conversational AI-dialogen: Stelt eindgebruikers in staat om in natuurlijke taal met hun apps te converseren” via een standaard conversatie-interface die ontwikkelaars aan hun apps kunnen toevoegen – zonder code. Hierdoor kunnen ontwikkelaars een rijkere in-app-ervaring bieden zonder de noodzaak om generatieve AI- of natuurlijke taalverwerkingscomponenten vanaf nul te bouwen.

Bovendien biedt Oracle APEX 24.1 ontwikkelaars de mogelijkheid om het Large Language Model van hun keuze te selecteren. Bekijk de demovideo om te begrijpen hoe dit de app-ontwikkeling vereenvoudigt en versnelt.

Next-gen dataplatform
APEX is gebouwd bovenop Oracle Database, en als ontwikkelaar heb je toegang tot alle belangrijke mogelijkheden en functies van ’s werelds krachtigste dataplatform. De nieuwste release, Oracle Database 23ai, introduceert drie nieuwe en verbeterde mogelijkheden die bijzonder interessant zijn voor ons als APEX-ontwikkelaars:

  • Vector search: Met Oracle Database 23ai introduceert Oracle AI Vector Search, een krachtige nieuwe technologie waarmee je een nieuwe generatie AI-modellen kunt gebruiken om vectors te genereren en op te slaan. Deze vectors, ook wel embeddings genoemd, zijn multidimensionale representaties van documenten, afbeeldingen, video’s, geluid en andere soorten ongestructureerde data. Door deze objecten als vectors te coderen, kun je zoeken naar semantische overeenkomsten tussen hen met wiskundige berekeningen.
  • JSON Relational Duality: Deze technologie stelt je in staat om de kracht van relationele en de eenvoud van JSON-ontwikkelingsbenaderingen te benutten, alles binnen één app.
  • Ondersteuning voor server-side JavaScript: Oracle APEX ondersteunt volledig server-side JavaScript. Samen met de kracht van Oracle Database 23ai, die wordt geleverd met een Multilingual Engine (MLE), kunnen ontwikkelaars JavaScript-code op de server-side schrijven.

Krachtige enterprise-componenten
Naast de focus op AI, heeft Oracle een aantal mogelijkheden binnen APEX geïntroduceerd en verbeterd om ondersteuning te bieden voor functionaliteiten van topkwaliteit. Ze hebben meer dan 30 nieuwe functies aan het platform toegevoegd.

  • Workflow-verbeteringen: APEX 24.1 introduceert verschillende verbeteringen aan workflowfunctionaliteit, waaronder een nieuw workflow-dashboard, beëindigingsfunctie voor asynchrone activiteitplug-ins, workflow-diagramregio, en de mogelijkheid voor de initiator van de taak om de taak goed te keuren of af te wijzen en vakantieregels voor taken.
  • Enhanced Working Copy: APEX 24.1 voegt verschillende verbeteringen toe aan Working Copy om native teamontwikkeling van enterprise-apps beter mogelijk te maken, waaronder een visuele indicator in Page Designer die toont wanneer een pagina is gewijzigd of vergrendeld in een andere kopie van de applicatie.
  • Pixel-perfect reports: Met APEX 24.1 kunnen we nu gebruik maken van de Document Generator voor het printen van pixel-perfecte rapporten. De service is geïntegreerd in APEX en we kunnen PDF-documenten genereren vanuit een combinatie van JSON-data en Microsoft Word-sjablonen.

Deze release bevat ook talrijke extra functies en bugfixes, wat resulteert in een nog hogere kwaliteit en stabiliteit voor APEX-apps. Vergeleken met high-code technologieën kunnen we met Oracle APEX enterprise-apps bouwen van wereldklasse functies en 20x sneller en met 100 keer minder code, terwijl de ontwikkelinspanning met 65% wordt verminderd.

APEX beschikbaarheid en prijsstelling
Oracle APEX is beschikbaar als een standalone, volledig beheerde service in OCI (alle wereldwijde cloudregio’s) op basis van pay-per-use. Je betaalt alleen voor de verbruikte resources, zonder gedoe met per-app of per-gebruiker kosten. Er is ook een gratis versie opgenomen in OCI Always Free services. Het is ook zonder extra kosten opgenomen als een functie bij elke Oracle Database-service, inclusief Autonomous Database. Er zijn geen extra kosten voor specifieke functies – alle functies zijn beschikbaar voor alle klanten.

Onze mening over Oracle APEX 24.1

Oracle APEX 24.1 is een belangrijke nieuwe release die een aantal spannende nieuwe functies introduceert. De AI-ondersteunde ontwikkelingsfuncties van APEX 24.1 hebben het potentieel om de manier waarop applicaties worden gebouwd te revolutioneren.

Laat The DOC je helpen bij je Oracle APEX projecten
Als erkende Oracle APEX-partner staat The DOC klaar om je te ondersteunen bij al je ontwikkelingsprojecten. Of je nu hulp nodig hebt bij het implementeren van de nieuwe AI-functionaliteiten, het optimaliseren van je dataplatform of het bouwen van geavanceerde apps, ons ervaren team staat voor je klaar.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen je project tot een succes te maken en het maximale uit Oracle APEX 24.1 te halen. Neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *