In hoeverre kan ik een WEM-applicatie integreren met mijn eigen systemen of applicaties, zoals Outlook?

In hoeverre kan ik een WEM-applicatie integreren met mijn eigen systemen of applicaties, zoals Outlook?

Integraties zijn een belangrijk onderdeel in veel ontwikkelprojecten. Integraties zijn koppelingen met een ander systeem of applicatie om informatie over te dragen. Een voorbeeld: alle gegevens van je medewerkers worden in een applicatie opgeslagen. Je koppelt je urenregistratie aan dit systeem, zodat ook deze applicatie altijd beschikt over de laatste informatie. WEM biedt verschillende integratie-opties aan, elk met zijn eigen voordelen, nadelen, en moeilijkheidsgraad. In dit artikel zoomen we in op een paar van deze opties en in welke scenario’s ze gebruikt kunnen worden.

SOAP
SOAP staat voor ‘Simple Object Access Protocol’. Deze integratiemogelijkheid maakt gebruik van een document waarin de gehele service beschreven staat. In het document staat beschreven welke data verstuurd of verwacht wordt en hoe alle methodes heten die aangeboden worden. Dit document kan vergeleken worden met een contract, waar beide applicaties mee akkoord gaan. WEM kan dit document inlezen en daarmee direct de integratie met een ander systeem opzetten. Als je in WEM een webservice creëert, wordt dit document automatisch voor je gegenereerd. Deze integratie optie is zeer toegankelijk voor alle gebruikers, omdat het een consistente standaard is en WEM veel zaken automatisch creëert. Waar het document/contract een voordeel is van SOAP, is het ook een nadeel. Wijzigingen aan de kant van de aanbieder van informatie, zorgen in veel gevallen ook voor wijzigingen in het contract. Dit vergt dan ook weer aanpassingen aan de kant van afnemer. Verder is het niet de snelste manier van informatie versturen, omdat er veel extra informatie mee gestuurd moet worden. Als je eigen applicatie al een SOAP-service aanbiedt, is dit een makkelijke manier om een integratie op te zetten. Verder is SOAP ook een goede optie voor de communicatie tussen twee WEM-applicaties.

REST
REST staat voor ‘Representational State Transfer’. REST is niet zozeer een standaard voor integratie, maar meer een standaardarchitectuur voor het maken van web gebaseerde API’s (Application Programming Interface). Het is geen consistente standaard zoals SOAP, maar het bevat alleen de ontwerprichtlijnen op hoog niveau en laat het aan de ontwikkelaar over om de implementatie te bepalen. Dit maakt REST heel flexibel, maar dit betekent ook dat er meer technische kennis nodig is om te kunnen integreren met andere systemen. Als je een webservice creëert in WEM, dan maakt de modeler automatisch voorbeelden van alle functies, zodat een andere applicatie deze makkelijker kan overnemen en via REST met de WEM-applicatie kan communiceren. De Rijksoverheid maakt bijvoorbeeld gebruik van REST om openbare data aan te bieden.

OData
De OData-standaard is in veel opzichten de meest flexibele en gemakkelijkste integratieoptie voor WEM. Alle gegevens uit een WEM-project kunnen worden aangeboden en een andere applicatie die de OData-standaard ondersteunt, kan deze gegevens inlezen of zelfs overschrijven. Op eenzelfde manier kan WEM ook gebruikmaken van een OData service en zo gegevens van een andere applicatie gebruiken. Deze mogelijkheden worden standaard aangeboden op veel (zo niet alle) applicaties van Microsoft, SalesForce.com, Oracle en vele anderen. Het opzetten van een OData koppeling vereist niet veel technische kennis, maar heeft wel beperkingen op het gebied van beveiliging en data-integriteit. Omdat je via OData een andere applicatie direct toegang geeft tot je data, kan dit onverwachte situaties opleveren als beide applicaties dezelfde data proberen te veranderen. Verder is het lastig om via OData complexe of hele grote datasets op te halen. Dit vergt dan veel capaciteit van het aanbiedende systeem. Een van de vele interessante toepassingen van de OData-standaard is het integreren van jouw WEM-project met Microsoft O365, CRM-systeem of andere administratieve applicatie. Het gebruik van OData geeft je toegang tot deze data, op dezelfde manier als je je eigen data in WEM zou gebruiken en benaderen.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *