Cloud Cloud Cloud!!

Cloud Cloud Cloud!!

De cloud is reeds jaren in ontwikkeling en niet meer weg te denken uit het IT-landschap. In het begin waren er nog twijfels over privacy, security en juridische kwesties, maar na een aantal jaren zijn er reeds vele stappen gemaakt en raken we, zowel privé als zakelijk, gewend aan de voordelen van cloud toepassingen, zoals Google, iCloud, Spotify, Office365, etc. Information anywhere, anyplace, anytime! De toepassing, gebruik en gemak worden belangrijker dan het eigendom.

Ook in de zakelijke wereld vindt de verschuiving plaats, van eigen servers en systeembeheerders naar data centers, service providers en cloud toepassingen. De behoefte verandert continue, server capaciteit en specialistische kennis kan flexibel worden ingekocht op de momenten dat dit nodig is.  Een tijdelijke omgeving kan voor een beperkte periode flexibel worden bijgeschakeld, zonder dat hiervoor initiële, hoge hardware investeringen nodig zijn. Het is aan de service provider om te zorgen voor voldoende capaciteit die kan worden afgenomen.

Pay-per-use

Een groot voordeel van cloud toepassingen is dat de instap laagdrempelig is doordat er geen initiële kosten zijn voor  infrastructuur, installatie en configuratie zoals bij de ‘klassieke omgevingen’. Vele cloud toepassingen hebben een pay-per-use model waarbij wordt betaald naar verbruik. Inmiddels zijn er diverse cloud toepassingen, van Incident Management systemen tot CRM en ERP oplossingen uit de cloud.

Technologie

Ook op technologisch vlak heeft de cloud technologie zijn impact. De Oracle 12c database met pluggable technologie is hiervan een mooi voorbeeld.

In de huidige situatie draait de pluggable database op eigen hardware (on-premise), maar wellicht dat in de nabije toekomst deze omgeving naar een Oracle Cloud wordt overgezet. Met de pluggable technnologie is het eenvoudig mogelijk om de database om te pluggen naar een cloud platform, gebruikmakend van dezelfde technologie, standaarden en producten.

Oracle Cloud Solutions

Verder is Oracle volop bezig met Cloud Solutions en een uitbreiding van het dienstenpakket met diverse mogelijkheden, zoals:

  • Platform as a Service
  • Database as a Service
  • BI-Cloud oplossingen
  • Etc.

The DOC Cloud Solutions

Als Oracle Partner zijn we vanuit The DOC ook volop bezig met cloud ontwikkelingen. Zo zijn we een aantal oplossingen die in het verleden klant specifiek zijn ontwikkeld, generiek aan het maken zodat ze als cloud oplossing kunnen worden aangeboden voor meerdere klanten. Voor meer informatie over de huidige toepassingen, zie TIP.Solutions. De Solutions-oplossingen worden binnenkort via SpotOn-modules aangeboden in een cloud omgeving. Hierbij gaat het om een combinatie van applicatie toepassingen, Oracle BI en interfaces naar lokale systemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *