Oracle APEX 5, onze ervaringen

Blog: Ervaringen met APEX 5.0
Auteur: Peter Creemers (Oracle Consultant)
peter-creemers

Inmiddels is de officiële release van APEX 5 een tijdje uit en is er tevens een cumulatieve patch set beschikbaar, waarin enkele kinderziektes uit versie 5.0.0 zijn opgelost. Zoals in eerdere blogs te lezen was, hadden verschillende van onze medewerkers al geproefd aan de nieuwe APEX versie tijdens de “early adopter”-fase. Enkele maanden verder zijn er nu ook verschillende “echte” applicaties ontwikkeld met behulp van APEX 5. Tijd voor een nieuwe blog waarin we onze eerste bevindingen aangeven.

Verbetering van de productiviteit van ontwikkelaars

Een van de grote wijzigingen in de nieuwe APEX versie is de nieuwe Page Designer, en alle hieraan gerelateerde verbeteringen, zoals drag-and-drop van objecten op de grid lay-out, kleurmarkeringen in de text editor en de property editor.

01_PageDesigner

Na enige gewenning bij de ontwikkelaar lijkt Oracle hier inderdaad een mooie stap vooruit gezet te hebben en gaat het bouwen van een applicatie in APEX nu nog makkelijker en sneller dan voorheen. Het gebruik van de kleurmarkeringen in de editor maken code overzichtelijker en daarmee beter leesbaar waarbij ook het highlighten van fouten erg prettig is. Links en rechts zitten er echter nog wel enkele eigenaardigheden en kleine bugs, waarvan er een groot deel in de eerste cumulatieve patch set zijn opgelost.

Makkelijk geavanceerde, moderne, responsive applicaties bouwen

Een andere grote vernieuwing in de nieuwe APEX versie is het “Universal Theme” waarmee op een makkelijke manier (zonder expert te zijn op gebied van HTML, CSS en JavaScript) geavanceerde, moderne en responsive applicaties gebouwd kunnen worden.

02_UniversalTheme

Indien diezelfde pagina op een smallere schermbreedte wordt bekeken, past de lay-out zich hierop aan.

03_UniversalTheme

Zoals in bovenstaande voorbeelden zichtbaar is, past de lay-out van het nieuwe “Universal Theme” zich automatisch aan rekening houdend met de beschikbare schermruimte. Dit door o.a. de menu-balken in te klappen, de header-balk aan te passen als ook de in-page navigatie balk van een scroll mechanisme te voorzien. Hierdoor is een applicatie gebouwd in het “Universal Theme” zonder extra aanpassingen ook direct en goed te gebruiken op een mobile device.

04_UniversalTheme

Ook zijn er enkele moderne templates (bijvoorbeeld cards, batch list en comments) beschikbaar, waarmee de user interface een moderne look-and-feel krijgt.

05_UniversalTheme

De, nu standaard in APEX geïntegreerde, iconen van FontAwesome zijn erg handig en dragen bij aan de moderne look-and-feel.

Samenvattend

Wat ons betreft is de nieuwe APEX versie een succes, zowel op het gebied van de ontwikkelomgeving zelf als op het gebied van het nieuwe “Universal Theme”!

Gerelateerd nieuws