Ervaringen met APEX 5.0 EA2

De nieuwe release van APEX 5 is uit: Early Adopter 2. In de eerste release EA1 zaten nog veel bugs en tekortkomingen. Op de website van de Oracle APEX EA test website zijn tijdens de EA1 fase maar liefst meer dan 5.200 gebruikers actief geweest met het testen daarvan. Dit heeft veel suggesties en bug meldingen opgeleverd. Op basis van deze feedback heeft het Oracle APEX team de nieuwe versie kunnen opleveren.

Ik heb zelf ook een Workspace aangemaakt en ben hiermee aan de slag gegaan om zelf ervaringen op te kunnen doen met EA2. Mijn bevindingen tot nu toe heb ik vastgelegd in deze blog.

apex5ea2a

Hier is het mogelijk om een Workspace aan te vragen door op de button ‘Request a Workspace’ te klikken. Na registratie en verificatie is je eigen Workspace een feit en kan je aan de slag.

Wat valt op in positieve zin?

1. Meerdere Interactive Reports op 1 pagina

Het is nu mogelijk om meerdere Interactive Reports op 1 pagina te tonen. Dit functioneert in EA2 zonder problemen. Ik heb een pagina aangemaakt met daarop maar liefst 5 Interactive Reports en deze functioneren allemaal correct.

apex5ea2b

2. Modal / Non Modal forms

Modal forms zijn nu zeer eenvoudig aan te maken. Het enige wat hiervoor gedaan moet worden is om op pagina niveau de property ‘page mode’ op modal of non-modal te zetten.

Modal voorbeeld:

apex5ea2c

Non-Modal voorbeeld:

apex5ea2d

3. De Page Designer

De Page Designer is ten opzichte van eerdere APEX versies een grote verbetering.

Bij eerdere versies kon je kiezen uit de tree view en component view. Dit is nu niet meer nodig, omdat dit samen is gekomen in 1 scherm: de Page Designer.

Alle objecten zijn door middel van drag & drop op het layout blad te slepen en te plaatsen. Ook is het erg fijn dat van het object dat de focus heeft, direct alle attributen worden getoond. Het is zelfs mogelijk om meerdere objecten te selecteren, waarvan dan de gedeelde attributen worden weergegeven.

Voor ontwikkelaars die al met eerdere versies hebben gewerkt van APEX is het even wennen in het begin en zoeken hoe de Page Designer gebruikt moet worden. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit snel went en dat dat de Page Designer zeer intuïtief werkt.

apex5ea2e

4. Het inlogscherm

Het inlogscherm werkt een stuk plezieriger, omdat je alleen nog maar gebruikersnaam en wachtwoord hoeft in te vullen. Daarna wordt er een lijst getoond met Workspace(s) waaruit dan gekozen kan worden.

5. De algehele design 

Wat meteen opvalt aan de nieuwe APEX is dat het er strak en modern uitziet. Ook is het een stuk overzichtelijker geworden, door de duidelijkere iconen/plaatjes en vermindering van overbodige objecten/tekst.

apex5ea2f

6. Mobiele ontwikkelingen

Aangezien de gebruikers van web applicaties steeds meer gebruik gaan maken van smartphones en tablets is het belangrijk dat een ontwikkeltool hiervoor wel de mogelijkheden biedt. Ook hierin is duidelijk te merken dat APEX niet alleen meer voor desktop browsers is ontworpen maar ook voor mobiele oplossingen te ontwikkelen.

apex5ea2g

Bij het maken van een applicatie in APEX moet niet alleen worden gekozen om wat voor type applicatie het gaat. Maar ook de lay-out en user interface van de pagina’s van een ‘mobile’ applicatie zijn duidelijk zichtbaar ingericht voor een optimaal gebruik via smartphone of tablet.

Wat zijn mogelijke verbeterpunten?

1. Runtime pivot reporting werkt op een beperkt aantal kolommen.

Om terug te komen op de  eerder publicatie van TheDOC over APEX EA1 blijkt dat ook in EA2 is maar een beperkt aantal kolommen zijn te selecteren voor runtime pivot reporting.

apex5ea2h

2. Verkeerde ontwerp combinaties zijn mogelijk.

In sommige wizard schermen is het mogelijk om een combinatie van eigenschappen te kiezen, die ondanks een succesvolle creatie van de pagina, op runtime een niet werkende pagina op zal leveren. Zo kan er nu bijvoorbeeld bij het creëren van een nieuwe pagina worden gekozen om een modal window te maken, terwijl dit een vaste pagina is die direct onder een tab getoond moet worden.

3. Page Builder lijkt soms niet stabiel te zijn.

Ik heb wel een paar keer gehad dat er met het slepen van objecten op het lay-out blad iets mis ging. Maar na het sluiten van de Page Designer en weer openen was alles weer in orde. Mogelijk nog een bugje in APEX of mogelijk browser afhankelijk.

Samenvattend

De nieuwe features van de Early Adopter 2 release van APEX 5.0 zien er absoluut veelbelovend uit, veel bugs uit de EA1 zijn inmiddels opgelost en we zijn er van overtuigd dat APEX 5.0 weer een mooie versie gaat worden! Nu maar wachten tot de definitieve versie wordt uitgebracht!

Gerelateerd nieuws

October 21, 2020

Gesprekspartner op niveau